0786.461.594  |  Inregistrare  |  Acces Cont  |  Istoric Comenzi  |  Ajutor  |  Contact

  
  
  
  

Ghid de cumparare pentru corturi.

Atunci cand alegi cortul trebuie sa ai in vedere faptul ca modelul respectiv trebuie sa fie adaptat modului in care va fi utilizat si sa corespunda anumitor criterii de calitate.

Pe piata sunt prezente extrem de multe modele de la producatori diferiti, unele sunt modele pentru camping, altele pentru drumetii montane iar altele pentru expeditii.
Caracteristicile cortului sunt foarte importante cu precadere propietatile materialelor din care sunt confectionate: foliile(cea exterioara precum si cea interioara) precum si betele.
In continuare am sa va vorbesc despre caracteristicile cele mai importante pe care trebuie sa le aiba un cort:


Impermeabilitatea:

Impermeabilitatea este masurata in milimetri sau metri coloana de apa, astfel cortul va face fata precipitatiilor cu materialul rezista la o coloana de apa mai mare.

Stratul exterior este cel mai important intrucat aceasta folie tine apa afara din cort, pentru a face fata cu brio recomandam ca folia exterioara sa asigure protectie la 4000mm coloana de apa.

Folia podea, impermeabilitatea foliei de podea trebuie sa fie de minim 4000 mm coloana de apa, o folie de baza impermeabila are capacitatea de a rezista la 10000mm coloana de apa.


Betele:

Betele pot fi realizate din fibra de sticla, aluminiu sau duraluminiu.

- fibra de sticla: sunt extrem de usoare dar in comparatie cu cele din aluminiu sau duraluminiu sunt mai putin rezistente.

- aluminiu: au o rezistenta mai mare decat cele din fibra de sticla dar si o greutate mai mare.

- duraluminiu: este un aliaj mai rezistent decat aluminiul astfel betele din acest material sunt mai subtiri si mai usoare
decat cele din aluminiu.


Materiale:

Principalele doua materiale din care sunt realizate folia exterioara, podeaua precum si cortul interior sunt nailonul si poliesterul.

- nailonul: datorita greutatii mici este folosit pentru realizarea corturilor usoare(lightweight). Nailonul are o greutate mai mica decat poliesterul si este mai respirant dar permite radiatiei ultraviolete sa patrunda in cort.

- poliesterul: are o greutate mai mare decat nailonul dar are o rezistenta mai mare la deformare si la deteriorarea produsa de radiatiile ultraviolete.


Forma cortului:

Atunci cand alegeti cortul trebuie sa aveti in minte faptul ca nu exista o forma care sa fie potrivita pentru toate situatiile.

- Cortul tip tunel: La aceste corturi betele nu se intersecteaza in nici un punct, exista avantaje si dezavantaje astfel timpul de montare este redus dar au o greutate mare si o stabilitate mica.

- Cortul tip iglu: La aceste corturi betele se intersecteaza in varf, au o stabilitate superioara corturilor tip tunel, timpul de montare este mai redus si sunt mai usoare. Un model versatil deoarece se poate adapta drumetiilor la munte, pe litoral sau la pescuit.

- Cort semi geodezic: In cazul acestor corturi betele se intersecteaza in 2,3 sau 4 puncte, acest lucru sporesc stabilitatea cortului dar au o greutate mai mare si au o dificultate mai mare atunci cand sunt montate.

- Cort geodezic: Stabilitatea extrem de mare a acestor corturi este data de faptul ca betele se intersecteaza in minim 5 puncte, aceste corturi sunt recomandate pentru expeditii in conditii extreme.

- Cort tip acoperis: Aceste corturi au timpul cel mai lung in care se monteaza, au o stabilitate redusa si ofera putin spatiu in interior. Multi dintre marii producatori au renuntat la acest model.


Numarul de sezoane:

Clasificarea corturilor se face dupa numarul de anotimpuri in care pot fi folosite, exista modele pentru 2,3 sau 4 sezoane si corturi versatile.

-Cort 2 sezoane: Aceste corturi sunt usoare si au un factor de impermeabilitate mic dar sistemul de ventilatie este foarte bine pus la punct.

-Cort 3 sezoane: Aceste corturi pot fi utilizate primavara, vara si toamna, plasele acestor corturi se inchid complet, au trei bete care se intersecteaza pentru stabilitate si protectie maxima impotriva precipitatiilor si vantului.

-Cort 4 sezoane: Aceste corturi pot fi utilizate in orice anotimp inclusiva iarna, rezista foarte bine la ploaie si la zapada din cauza materialului impermeabil din care sunt realizate. Caracteristica materialului de a rezista la intemperii ofera in acelasi timp respirabilitate scazuta astfel aceste corturi nu sunt recomandate pentru drumetii vara. Materialele utilizate ofera acestor corturi si o greutate mai mare decat a celor descrise mai sus.

-Corturi convertibile: Aceste corturi sunt modele de 4 sezoane care au fost transformate prin eliminarea unor accesorii si bete pentru a reduce din greutate.


Numarul de intrari:

Corturile pot avea una sau doua intrari.

-Corturile cu o singura intrare au avantajul ca au un pret mai redus fata de cele cu doua intrari dar si o serie de dezavantaje. O singura intrare inseamna o ventilatie mai putin eficienta vara. Un alt dezavantaj apare in cazul accesibilitatii, avand o singura iesire exista posibilitatea de a deranja conlocuitorii atunci cand doriti sa iesiti din cort.

-Corturile cu doua intrari au o aerisire mult mai buna datorita celor doua puncte de acces, pot fi utilizate vara fara nici un fel de problema, atunci cand puteti lasa deschise cele doua intari si nu veti simti disconfort termic.


Numarul de straturi:

-Corturile realizate dintr-un singur strat au avantajul ca au o greutate mai mica fata de cele relizate din doua staturi dar si dezavantajul ca pe peretii acestora se creeaza condens.

-Corturile realizate din doua straturi au avantajul ca previn condensul deoarece creeaza un strat intermediar cu o temperatura mai scazuta decat cea din interior dar mai ridicata decat cea
din exterior. Aerisirea este mult mai buna decat in cazul celor realizate dintr-un singur strat intrucat au locasuri special gandite pentru a favoriza cormarea curentilor de aer si eliminarea vaporilor.


Greutate:

Atunci cand alegeti un cort trebuie sa ai in vedere unde il vei folosi astfel greutatea unui cort este data de materialele folosite, dimensiuni si de tipul betelor. Recomandam ca inainite de achizitionare
sa pui in balanta greutatea, numarul de persoane precum si posibilitatile de transport intrucat un cort pentru opt pesoane poate cantari destul de mult si se poate dovedi imposibil de carat pe munte.


Montarea corturilor:

In functie de modelul corturilor exista mai multe sisteme dar montarea nu prezinta diferente mari de la un producator la altul. Timpul de montare este foarte important si recomandam sa fiti atenti la acest detaliu.

Operatinile de montare:

-se desfasoara cortul interior si se aseaza pe locul pe care doriti sa campati;

-betele se prind de cortul interior si se fixeaza in inelele din colturile bazei;

-peste cortul interior se fixeaza folia exterioara si se fixeaza la capete cu ajutorul cuielor. Folia exterioara trebuie sa fie bine intinsa si sa nu atinga cortul interior pentru a evita formarea condensului.


Ventilatie:

Ventilatia este foarte importanta intrucat asigura aer respirabil in interiorul cortului si evita formarea condensului fara ca inautru sa se formeze curent. Corturile pentru doua sezoane au plase foarte largi si asigura o ventilatie foarte buna, la polul opus se afla corturile pentru patru sezoane unde locasurile dedicate ventilatiei pot lipsi. Modelele pentru trei sezoane sunt recomandate intrucat sunt echipate cu mesh-uri in zona superioara si eventual pe lateral.
Cele mai bune corturi din punct de vedere al ventilatiei sunt corturile cu doua intrari, recomandam aceste corturi in special pentru anotimpul cald.


Vestibule:

Corturile ofera locuri unde poti lasa echipamentul sau bagajul in afara cortului, dar protejate de folia exterioara. Vestibulele sunt importante si ofera functionalitate maxima in cazul corturilor de 5 persoane sau mai multe intrucat ofera mai mult loc in care ocupantii pot depozita bagajul astfel incat sa nu ocupe spatiul functional din interior.


Cusaturi:

Pentru ca un cort sa ofere hidroizolatie perfecta cusaturile trebuie sa fie lipite sau vulcanizate, cusaturile vulcanizate rezista mai mult. Aceasta izolare se executa prin aplicarea unui strat izolant dupa ce bucatile de material pentru invelisul exterior au fost taiate si cusute.


Fermoare:

Tipul formoarelor este important intrucat ele contribuie la etanseizarea cortului impotriva intemperiilor si a precipitatiilor. Cele mai bune fermoare de pe piata sunt considerate cele de tip YKK ce surprind prin calitatea lor austriaca ce se traduce prin rezistenta la rupere si uzura pe termen lung.


Cuiele:

Cuiele sunt accesorii importante intrucat cu ajutorul lor se asigura cortul in sol si tensioneaza folia exterioara, acest lucru este extrem de util atunci cand ploua torential sau este vant puternic.
Cuiele pot fi din aluminiu sau fier, recomandam cuiele din aluminiu intrucat cele din fier oxideaza in timp.


Sugestii pentru montarea cortului.

In prima faza trebuie sa extindeti betele telescopice, care formeaza scheletul cortului, apoi sa le montati pe cort si sa le asigurati in sol. Peste cortul interior se monteaza folia exterioara, recomanda ca folia exterioara sa fie bine tensionata astfel incat sa evitati formarea condensului sau patrunderea precipitatiilor in interiorul cortului.
Recomandam ca locul de campare sa fie cat se poate de drept pentru a evita acumulari de apa in vecinatatea cortului sau sub el. Cortul se monteaza cu rabdare astfel incat sa nu fie fortate imbinarile si trebuie neaparat ancorat utilizand cuiele.
Cortul se ridica cu locurile de acces inchise iar cuiele sa le asigurati in sol intr-un unghi de 35-50 grade.


Speram sa venim in ajutorul dumneavoastra cu aceste informatii si sa va indrumam sa fiti cu un pas mai aproape de cortul mult visat.


In cazul in care nu ai gasit toate informatiile necesare pe aceasta pagina nu ezita sa ne contactezi. office@zelen.ro


  
  

  

Filtreaza dupa brand